Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова ръководството на Русия да спре авиоударите на територията на Сирия. Явно американците се опасяват, че ако така продължава войната в близкоизточната страна, скоро Башар Асад няма да има с кого да преговаря.

 

На дипломатичен език това звучи така:

«Действията на руската авиогрупа могат да прекъснат усилията за междусирийското регулиране». Пф!

 

Кери заяви, че настъплението на «войските на режима» свидетелства за това, че въпросът в Сирия ще се реши не с политически, а с военни средства.

 

Държавният секретар съобщи още, че ще обсъди темата с ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров.

 

Американците настояват за постигане на примирие без предварителни условия и с доставка на хуманитарна помощ. Излиза, че вече може да се направи изводът, че поредната история с преговори с «американските партньори» се превърна в жалък фарс и може да се обяви за завършена.

 

На американците нещо не им се харесаха събитията в Сирия.

 

Сирийската армия настъпва и освобождава все нови и нови територии. Почти изгони терористите от Латакия и е готова да освободи окончателно Алепо.

 

Именно тази военна реалност не устройва САЩ и НАТО. Категорично не ги устройва.

 

Явно Америка се кани да приключва със спец-дипломатическата операция, да прегрупира контролираните от нея метежници, да им подхвърли отново някакви «хуманитарни стоки» и подкрепления.

 

А после САЩ  отново ще могат да се правят, че ще преговарят.

 

За какво ще преговаряте, уважаеми?

 

Пак ли за същото?

 

За това, че Башар Асад трябва да предаде властта на «умерената опозиция»? Или по-точно казано на умерените терористи? Или още по-точно казано — на ислямистите? Или най-точно казано — Сирия да стане поредната ислямистка катакомба?

 

Да, в света липсват реални международно-правови механизми за подобни ситуации — в очите на световната общност ООН вече не е сериозна организация.

 

Политическата ситуация отново навлезе в задънена улица.

 

Борбата срещу ИД в Сирия отново се пренесе в друго измерение.

 

Целта на САЩ не е борбата с международния тероризъм, а свалянето на Башар Асад от властта. Апропо, те и не скриват това, поставяйки нови и нови условия. Всичко при американците е предпоследно. Ако една прищявка не проработи, пускат следващата. Ако и тя се издъни, нова…

 

Помните ли, че в близкото минало масирано облъчиха световните медии за някакво въображаемо химическо оръжие в Сирия.

 

Знам, че си спомняте тук за историята с химическото оръжие на Садам Хюсеин, което така и не се намери. И до днес.

 

Имайки предвид фактите около Женевските преговори, стигаме до извода, че Америка въобще не е имала намерение да преговаря с когото и да е. 

 

В напълно обичайния им стил, САЩ сътвориха поредния цирк, защото условията в Сирия вече не са им изгодни. Опозицията губи.

 

А васалите на Щатите — Франция и Великобритания — са само фон на вашингтонската политическа гавра със сирийския народ и световната общност.

 

Китай продължава да е в обичайната си дълбокомислена съзерцателност. А Турция и Саудитска Арабия са готови да провокират каквото им дойде в халифатските черепи.

 

Остават Иран и Русия.

 

Те ще трябва да защитават интересите си и вече постигнатите резултати. При това, както личи по всичко — защитата ще бъде трудна. Колкото повече време минава, толкова по-трудна ще става защитата.

 

Може да се каже, че «сделката» между САЩ и Русия за Сирия почти завърши.

 

Защото Русия няма да уговаря Башар Асад да се предаде.

 

Както биха искали американците.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;