С-400 0Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу коментира изказванията на руското министерство на отбраната относно подготовката за военно нахлуване на Турция в Сирия, заявявайки, че Русия извършва «престъпления» на територията САР, съобщи агенция Ройтерс.

 

Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че има «сериозни основания да се подозира за интензивна подготовка за нахлуване на Турция на територията на Сирия», в това число необичайно точните артилерийски стрелби в районите на Латакия, а също отказа за провеждането на руски наблюдателен полет над турската територия съгласно Договора за открито небе.

 

Както предаде агенцията, Давутоглу е отговорил, че «Турция има право да предприема каквито и да са мерки за защита на своята сигурност», добавяйки, че с подобни изказвания Москва се опитва да «отвлече вниманието от своите престъпни действия» в Сирия.

 

Американският държавен департамент отказа да коментира тези изказвания, заявявайки само, че Турция си остава за САЩ ключов партньор в борбата с ИД, а турските ВВС продължават да нанасят удари по терористите в Сирия като участници в коалицията. На уточняващия въпрос за действията на турските военни в граничните територии официалният представител на държавния департамент Джон Кирби отбеляза, че

«ние знаем, че Турция предприема действия в района на границата си със Сирия, за да обезопаси участък с дължина 98 метра, който си остава проблемен».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;