Одеса d2Излъченият тази седмица от френската телевизия Canal + филм «Маските на революцията» предизвика голям интерес не само във Франция. Много хора наричат този филм първото в Западна Европа мащабно независимо изследване на причините и следствията на събитията през 2014 година в Украйна.

 

Вице-президентът на Европейския Център за геополитически анализ Конрад Ренкас в интервю за Спутник Полска каза, че много би искал филмът на известния журналист Пол Морейра да бъде показан по полската телевизия. Полските медии, според Ренкас, не се проявили в добра светлина по време на събитията в Украйна.

 

Особено отчетливо се проявило това по време на събитията в Одеса на 2 май 2014 година.

 

Точно тези събития са един от централните епизоди на френския филм.

 

«Когато се случиха тези кървави събития, средствата за масова информация в Полша казаха, че това е престъпление, извършено от сепаратистите по отношение на участниците в Майдана. Полската преса тогава активно изрази негодуванието си по адрес на убийците. 

 

А когато се разбра, че ситуацията е точно обратната, че Евромайданът, националистите, «Десен сектор» убиваха и изгаряха живи хора, то настъпи съвместен заговор по мълчание.

 

А после се появи версията, че никой всъщност не знаел какво се било случило.

Одеса 5_n1

И именно тази версия и до днес доминира в Полша: каквото било, било — сега вече не може да се разбере!

 

Това поведение на полските средства за масова информация е скандално, защото одеските събития са едно от най-великите престъпления, извършвани в последните години в Европа.

 

Истината трябва да се покаже в Полша. Истината за Донбас — също», — каза Конрад Ренка.

 

Аналитикът счита за напълно естествено, че украинското посолство в Париж се е опитало да окаже натиск върху Canal +, за да бъде спряно излъчването на филма.

 

«Това, че Украйна би искала да скрие много от фактите, сме го виждали и по-рано. Украйна искаше да скрие, например, масовите погребения на обикновени граждани, убити от «доброволческите батальони».

 

Украйна също скрива фактите по отношение на провокацията с малайзийския пътнически самолет. Украйна има много подобни истории», — твърди Конрад Ранкас.

 

Анализът на ситуацията в Украйна е необходим не само за разбиране на причините за събитията в Киев и Одеса през 2014 година.

 

Според полския аналитик, той е полезен, например, и за разбиране на причините за съботажа от страна на Киев на Минските съглашения.

 

«Властите в Киев изхождат от това, че по време на тази пауза получават военна и финансова помощ от Запада, част от която крадат, а част използват за възобновяване на гражданската война. Различни фактори доведоха до това, че мащабната война не се възобнови. Факторите са: интересите на западните страни, а и това, че самата Украйна е на границата на банкрута. Да, мащабна война няма, но не минава нито ден без примирието да не се нарушава от украинска страна. 

 

Минските споразумения могат да се случат само при две обстоятелства — в случай на солидарен натиск върху властта в Киев, за да се придържат към вече взетите решения. В това число по въпроса за федерализяцията.

 

Вторият вариант — ако упадъкът на украинската държавност стане вече напълно неоспорим факт. Тогава просто те няма да са в състояние да провеждат настъпателни действия», — счита Конрад Ренкас.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;