Пушков 04cПрессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, коментирайки публикациите за възможната операция на Саудитска Арабия в Сирия, заяви, че в Кремъл наблюдават ситуацията, но конкретика по темата на този етап няма.

 

«Разбира се, ние внимателно следим ситуацията, наблюдаваме. Но нищо конкретно не мога да кажа», — каза Песков пред журналисти в петък.

 

Той отбеляза, че Кремъл на този етап не разполага с факти, съответства ли на действителността информацията за плановете на Саудитска Арабия да започне сухопътна операция в Сирия.

 

Както съобщи британското издание Гардиън, позовавайки се на източник от кралството, Саудитска Арабия в рамките на сухопътна операция срещу групировката ИД може да изпрати в Сирия няколко хиляди военни, операцията може да бъде проведена с координирани действия и от страна на Турция.

 

По-рано саудитският министър на отбраната Ахмед Асери заяви, че страната му е готова да изпрати войска за участие в сухопътна операция в Сирия  при условие, че съгласува действията си с командването на коалицията на САЩ. Той  допусна, че такова решение може да бъде взето на срещата на НАТО в Брюксел следващата седмица. Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър потвърди, че на срещата на НАТО ще се обсъди инициативата на Саудитска Арабия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;