Парламентарните сили днес ще вземат окончателно решение дали военни самолети на страни-членки на НАТО ще могат да охраняват въздушното пространство на страната ни заедно с родните ВВС .

 

Това ще стане ясно след положителното или отрицателното гласуване на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените ни сили. Очаква се управляващото мнозинство да гласува положително и небето ни да бъде охранявано от натовски самолети. Условията и реда по натовската охрана ще се уговорят чрез международен договор, при необходимост детайлите ще бъдат предложени на кабинета от министъра на отбраната. Координацията и наблюдението ще се извършва в Обединения център на НАТО за въздушни операции в испанския Торехон.

 

По-рано, по време на първото четене парламентаристите дебатираха около два часа по промените, като според опозицията те са грубо нарушение на Конституцията за това, че територията на България е неприкосновена.

Решението обаче бе прието от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, ДПС и независими депутати. От БСП, АБВ и «Атака» гласуваха против.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;