BRITAIN-ASSANGE/ASYLUMПредставителят на Украйна в работната група на ООН по делото на Джулиан Асанж се изказа против признанието за задържането на основателя на Уикилиййкс Джулиан Асанж за незаконно, заяви пред журналисти представителят на Украйна в ООН Кристоф Пешу.

 

В петък работната група на ООН по незаконното лишаване от свобода прие решение в полза на Асанж, призова той да бъде освободен и да му се изплати компенсация.

 

«Владимир Точиловский от Украйна не прие становището на другите трима участници в работната група. В случая нямаше консенсусно решение, а решение, на базата на болшинството», — каза той.

 

Пешу добави, че решението на работната група е «много необичайно», защото обикновено подобни решения се вземат с консенсус.

 

В работната група към ООН влизат представители на Република Корея, Украйна, Австралия, Мексико и Бенин.

 

Асанж бе задържан в Лондон през декември 2010 година по молба на шведските правоохранителни органи, настояващи за неговото предаване на Швеция. През лятото на 2010 г. в Швеция спрямо него стартира следствие по молба на две жени за сексуална агресия от негова страна. Асанж се  намира в посолството на Еквадор от 2012 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;