Ан 30 Б 7Системните нарушения от страна на Турция на договора за открито небе създава прецедент, когато не се дава възможност за контрол на военната дейност на една от държавите-участнички в споразумението, заяви зам.министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов в разговор с журналисти.

 

Той припомни, че тези дни Турция отказа на допусне наблюдателен полет на Русия над Турция на самолет АН-30Б. Антонов подчерта, че това не е първият случай на нарушаване на международните ангажименти от страна на официална Анкара.

«От февруари 2013 г. турците затвориха за наблюдение позициите на ЗРК «Пейтриът» в южната част на  страната. През 2014 г. Турция каза, че не може да гарантира сигурността на полетите в отделни райони от въздушното пространство на страната. опасявайки се от интензивни полети на бойната авиация, които бяха задействани н антитерористичната операция», — разказа зам.министърът на отбраната.

 

«През октомври 2015 г. Турция препоръча «в задължителен порядък да отложим» руската наблюдателна мисия, защото се провежда операция за сигурност.

 

През декември 2015 година Турция отново не позволи на руски самолет да извърши наблюдение на част от въздушното пространство около сирийската граница, отбеляза Антонов.

 

В периода от 1 до 5 февруари Русия планираше да осъществи наблюдателен полет на самолета АН-30Б над територията на Турция в рамките на договора за открито небе. Тогава турската страна се съгласи да приеме руската наблюдателна мисия в споменатите срокове.

 

След пристигането на мисията в пункта за влизане на територията на страната Турция отхвърли плана, представен по-рано от руската страна. Планът предполагаше наблюдателен полет над територии на Турция до границата със Сирия. Нямаше забрана или ограничения за използване на въздушното пространство, публикувано в официални източници.

Тагове: ; ; ; ;