САЩ посока flagСАЩ настояват Турция да създаде «безопасни участъци на границата със Сирия».

 

За целта Вашингтон предлага да помогне на Турция с помощта на американска техника. Това тези дни съобщи Defense News.

 

Както се очаква, в края на февруари Турция ще бъде посетена от министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън, който ще предложи на местните власти да използват американски технологии за гарантиране сигурността на границата, в това число самолети-разузнавачи, оборудване, определящо вида на взривните вещества в самоделните взривни устройства и др.

 

Планира се страните да обсъдят «засилване ролята на въздушната база в Диарбекир в борбата срещу ИД в Сирия», — пише изданието.

 

Турция реши да построи бетонни огради на границата, за да предотврати проникване на терористи в страната, пише изданието.

 

Но други източници съобщават от мястото на събитието, че в северо-източната част на Сирия турската армия е заета със съвсем други неща — там тя създава нова гранична линия. Турската граница в няколко участъка е пренесена навътре в територията на Сирия. Представители на кюрдското население предоставиха видео запис, на който се вижда, че турски булдозери правят укрепления на територията на Сирия. Вероятно това е прословутата буферна зона, за която мечтае Ердоган.

 

Ръководството на Турция отдавна заяви, че подготвя спецоперация на територията на Сирия.

 

Във връзка с това възниква въпросът: САЩ наистина ли имат интерес да преградят коридора в района на сирийско-турската граница (между градовете Азаз и Джарабулус?

 

Защо САЩ засилват базата в Диарбекир точно в района, в който понастоящем се вихри истинска война между турската армия и РПК?

 

Защото САЩ в съвсем близкото минало успешно използваха друга турска база — тази в Инджирлик?

 

Припомняме, че в Диарбекир е разположена базата на второто тактическо командване на ВВС на Турция. Именно от летището там турската армия нанася ударите си по позициите на РПК, именно от това летище на 24 ноември е излетял F-16, който после атакува руския бомбардировач Су-24М.

 

Целта на Турция е ясна: на всяка цена да създадат буферна зона, да разположат там бежанци, за да не могат там да се извършват авиоудари и по този начин да оградят своята територия от кюрите. Апропо, от тази зона зависи ще победи ли или ще изгуби Турция във войната в Сирия. Явно за САЩ е важно турците да започнат сухопътна операция, защото по никакъв друг начин не може да се създаде буферна зона, имайки предвид работата на руската авиация. Американците, както виждаме всички, умело манипулират турците, използвайки древния метод «разделяй и владей», ще сблъскат различните играчи в конфликта. За да могат другите играчи взаимно да се изтощят.

 

Вашингтон блъфира, твърдят други специалисти, споделяйки с медиите плановете си за предоставяне на техническа помощ на Турция.

 

В края на ноември вече имаше съобщения в световната преса, че администрацията на Обама изисква от Турция да изпрати допълнителна войска за защита на турско-сирийската граница, през която преминават терористите. Премиерът Давутоглу тогава заяви следното:

«За целта трябва напълно да се запечати границата, а за това са нужни над 30 хиляди войници и наблюдателни вишки през всеки три метра».

Т.е. Анкара шикалкави.

 

Всички виждаме, че успехите на САЩ в борбата срещу ИД в Сирия и Ирак са незначителни. Нежеланието на Вашингтон да се бори са «халифата» породи в експертната общност маса теории, дори от рода на конспирациите.

 

Припомняме, че през август 2015 година Турция и САЩ сключиха договор в сферата на отбраната. Договорът предполага в авиобаза Инджирлик да се засили американското присъствие, същото да се случи и в авиобазата в Диарбекир. В края на август около 300 военни без да отчитаме гражданския персонал трябваше да бъдат разположени там. Вероятно това вече е факт, защото в района се отчете активност от страна на военно-транспортните самолети С-130. А отчитайки контактите на САЩ на висше ниво с представителите на РПК, можем да допуснем, че Америка се опитва да насочва Турция в определена посока. Така, през август бойците от РПК, малко преди сключването на съответното споразумение, атакуваха базата и убиха един човек. След това турците станаха по-сговорчиви по отношение сътрудничеството си със САЩ.

 

Припомняме, че в миналото Пиринчлик в района на Диарбекир беше граничен пост на НАТО за контрол над СССР и Близкия Изток. Там бяха разположени първите в света радарни системи за наблюдение, предназначени за откриване на ракети — AN/FPS-17 и AN/FPS-79.

 

Официално обектът бе закрит на 30 септември 1997 г. — в периода на Елцин, когато Русия и Западът уж имаха приятелски отношения. Формално базата беше консервирана, но в нея така и си остана някакъв американския персонал. Не е изключено понастоящем САЩ да възстановят напълно инфраструктурата и в тази стара база.

 

Други експерти считат, че САЩ едва ли блъфират, предлагайки техническа помощ за контрол над сирийско-турската граница.

 

Ситуацията вече е направо неприлична — на всички стана ясно, че Турция подкрепя «халифата». И по този въпрос нещо трябва да се направи, вероятно считат отвъд океана. Явно Щатите предлагат помощ на Турция по този въпрос, за да могат поне малко да измият калта от лицето й. Така ще имат основание да кажат утре, че Турция през цялото време се е борила срещу халифата.

 

Що се касае до Доарбекир — ако Щатите искат нещо да направят там, те ще го направят без каквито и да било обяснения и оправдания.

 

По-вероятно американците да искат по някакъв начин поне частично да контролират ситуацията в юго-източна Турция, където в момента има ожесточена война на турската армия с РПК.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;