ЯЦенюк 4Почти 70 % от украинците подкрепят оставката на Арсений Яценюк на поста премиер на Украйна, болшинството граждани на страната биха искали да го видят на мястото на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили, се вижда от резултатите от допитването, проведено от социологическата група «Рейтинг».

 

Украинската власт говори за необходимостта от преформатиране на правителството още от края на миналата година, но тогава бе заявено, че въпросът за оставката на премиера не стои на дневен ред.

 

Много от депутатите във Върховната рада, недоволни от работата на министерския съвет, искат оставката на Яценюк. В момента се водят преговори между политиците и дискусии за това, как може да бъде преформатирано правителството, някои партии от мнозинството искат оставката на премиера.

 

«Оставката на премиера Яценюк се подкрепя от почти 70 % от запитаните», — се казва в съобщението за резултатите от допитването.

 

Само 8 % от гражданите оценяват положително работата на Яценюк. С най-голяма подкрепа сред украинците се ползва губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили и кметът на Лвов Андрей Садовой. Според допитването, всеки трети украинец има доверие на Саакашвили и Садовой.

 

«11 % от запитаните биха искали през 2016 година да видят на премиерския пост Михаил Саакашвили, 7 % — Юлия Тимошенко, 6 % — Юрий Бойко, 5 % — Яценюк», — отчитат резултатите от довитването.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;