Преговори Сирия 23Френската власт подкрепи решението за прекратяване на мирните преговори за Сирия във връзка с настъплението на силите на сирийския режим в района на Алепо, се казва в изявлението на МВнР а Франция Лоран Фабиус.

 

«Обсъждаме жестокото настъпление на сирийския режим с подкрепата на Русия, чиято цел е да се обкръжи и задуши Алепо и стотиците хиляди негови жители. Изразявам пълната подкрепа на Франция по решението на специалния посланик на ООН в настоящия контекст да се спрат преговорите, в които нито режимът на Башар Асад, нито тези, които го подкрепят, не искат да внесат доброволното си вложение, сривайки мирните инициативи», — заяви Фабиус.

 

Западът постоянно обвинява Русия, че тя бомбардира не само обекти на терористите, а и позиции на т.нар. умерена опозиция. Руското министерство на отбраната нарича тези твърдения неоснователни.

 

Фабиус подчерта, че Франция очаква от сирийската власт и техните съюзници пълно спазване на резолюция 2254 на ООН в частта й за прекратяване на бомбардировките, обсадите и гарантиране на хуманитарен достъп до населението.

 

Лидерът на френската дипломация отбеляза, че планираните в близките дни срещи, в частност, лондонската конференция на донорите, в която той ще участва, ще позволи на Париж да проведе задълбочени консултации за по-нататъшните действия с партньорите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;