Бжежински ultВ интервю за Le Figaro авторът на биографията «Збигнев Бжежински: стратегът на империята», историкът Жюстен Ваис споделя каква е същността на идеите на идеолога на американската свръхдържава. Лобирайки за разширяването на НАТО на изток, Бжежински се стремил не толкова да гарантира военната хегемония на САЩ, колкото да подкрепя мира, установен след падането на Берлинската стена. Разширявайки «демократичната зона на сигурност», Западът помагал на Русия «отново да стане държава» и да се откаже от имперските си залитания.

 

«Хитрият антикомунист» Збигнев Бжежински беше един от главните идеолози на американската свръхдържава, а сега, на 88 години, той продължава да оказва влияние върху външната политика на САЩ. В интервю за Le Figaro историкът Жюстен Ваис, автор на книгата «Збигнев Бжежински: стратегът на империята», разказва за основните идеи на политическият деец и обяснява защо и до днес се вслушват в съветите му, — пише изданието.

 

Збигнев Бжежински се отличава с независима и оригинална мисъл, отбелязва Ваис. Затова всички, които следят депатите в САЩ, се обръщат към него за експертното му мнение и анализ на международните отношения. След разпада на СССР Бжежински лансира идеята за разширяването на НАТО на изток — за разлика от известния американски дипломат

Джордж Кенан, който нарече идеята«най-съдбоносната грешка в американската външна политика за целия период след края на студената война».

 

За Бжежински основната цел за разширяването на НАТО не е да се гарантира на САЩ военна хегемония, а да се подкрепя мира, установен след падането на Берлинската стена, твърди биографът. Бжениски искал да се дадат гаранции за сигурност на страните от Източна Европа и да не се позволи на Русия изкушението отново да ги завладее.

 

Той предлагал да се разшири «демократичната зона на сигурност» в Западна Европа, включвайки в нея източноевропейските държави — до Украйна и Белорусия. Гарантирайки им независимост и сигурност, Западът в същото време «помагал на Русия отново да стане държава — а не империя, както по-рано»,  твърди Жюстен Ваис.

 

Що се касае до днешния Бжежински, то Барак Обама охотно се вслушвал в съветите му, имали добри отношения помежду си, констатира историкът. Още през 90-те години Бжежински отделял голямо внимание на чеченската криза и още тогава посочил опасността, която представлява Путин. Той повторил предупрежденията си след като Русия «анексирала Крим и започнала да оказва подкрепа на сепаратистите в Донбас», продължава френското дясно издание.

 

Бжежински никога не е бил екстремист  или неоконсерватор, подчертава Жюстен Ваис. Така, както и Хенри Кисинджър, той счита, че в Украйна може да се извърши децентрализация и финландизация (вероятно има предвид федерализация, бел.ред.), предоставяйки относителна автономност на регионите, близки до Русия. Бжежински счита, че Украйна не трябва да влиза в НАТО, защото това ще бъде излишна провокация към Русия. От началото на «руската агресия» в Украйна, Бжежински настоявал за необходимостта да се въоръжат украинците. Според него, крупното военно поражение ще доведе до нарушаване на равновесието и регулиране на конфликта.

 

Според биографа, Збигнев Бжежински в голямата си част винаги е бил точен в прогнозите си. Например, той предсказал разпада на СССР още преди падането на Берлинската стена.

 

Също в края на 60-те години писал, че съветският застой ще доведе до състоянието, в което това закостеняло общество няма да може ефективно да се конкурира със САЩ. Впрочем, Бжежински понякога грешал, в частност относно китайско-съветския разкол, констатира историкът, — завършва изданието.

 

News Front публикува настоящия материал не от пристрастие към френското издание или Бжежински, а напротив — за да предостави възможност на прогресивните си читатели сами да се убедят в болните мозъци на враговете на човечеството.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;