Маските на революцията 005Публикуваме френският документален филм за събития в Украйна, от Майдана, на режисьора Пол Морейра.

 

Припомняме, че френската телевизия Canal+ излъчи документалния филм «Маските на революцията на журналистът Пол Морейра за събитията на Майдана и за трагедията на 2 май 2014 година в Одеса. Филмът бе излъчен в ефир, независимо от молбата на Киев той да не се излъчва — украинските власти твърдяха, че той изкривява реалните събития.

 

В документалния филм телевизионният журналист Пол Морейра провежда специално разследване около събитията в Украйна през 2014 година, когато в страната бе извършен държавен преврат. Според Киев, филмът изкривява реалните събития в страната. В края на януари 2016 година посолството на Украйна във Франция предложи на Canal+ да преосмисли решението си и да се откаже от излъчването на филма. Вместо документалния филм на Морейра Киев предложи на французите собствена подборка от филми, които не предизвикват възраженията на украинското правителство.

 

Дейци на културата и някои представители на френските медии бяха възмутени от изискванията на Киев.

 

Жак Сапир от Висшата школа по социални науки от Париж заяви:

 

«Молба на чуждо правителство към френски телевизионен канал да не показва който и да е документален филм — това е просто скандал!»

 

По време на снимките журналистът е разговарял с представители на националстическата ултрадясна и неонацистка партия «Свобода», с военизираната формация «Азов», както и с групировката «Десен сектор».

 

Филмът е изграден върху разказите на очевидци на събитията, настроени както националистически, така и проруски. Немалко внимание в разследването е отделено на влиянието на САЩ върху случилото се в страната, в частност визитата в Украйна на екс-шефа на ЦРУ Дейвид Петреус и заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

 

Филмът предизвика буря от емоции в зрителите. Веднага след излъчването му те започнаха да споделят впечатленията си в социалните мрежи. Най-популярна стана репликата: «Благодаря за истината!»

 

Интернет ползвателите не са съгласни с изявленията на украинските власти, които твърдят, че филмът представя събитията от едната гледна точка.

«Най-накрая се появи репортаж, който показва двете истини за войната в Украйна. Излиза, че неонацистите са наши приятели Страшно е!» — написа интернет ползвател.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;