Джон Кери ingПредседателят на комитета от Палатата на представителите по международните въпроси в САЩ Ед Ройс изиска от държавния секретар на страната Джон Кери обяснение по изплащането на Иран на 1.7 милиарда долара, което някои представители от републиканската партия свързват с откупа за освобождаването на петимата американски заложници.

 

Телевизия FoxNews съобщи, че републиканецът Ройс в писмо до държавния секретар е изразил недоволството си за това, че неговият комитет не е взел участие в консултациите по този въпрос. Администрацията на президента твърди, че изплащането на сумата на Иран касае споразумение, прието с цел регулиране на въпроса за замразените през 1979 година 400 милиона долара ирански активи. Отбелязва се, че 1.3 милиарда са «проценти».

 

«Остава неясно, имало ли е плащане в размер на 1.7 милиарда долара в интерес на националната сигурност на САЩ», — заявява в писмото си Ройс.

 

Писмото на Ройс до Кери съдържа 10 въпроса, касаещи плащанията към Иран. Сред тях има и въпроси за това, по какъв начин администрацията е счела, че «процентите» са 1.3 млрд долара, а също за това, колко време са продължили преговорите по въпроса за изплащането след сключването на споразумението между «шесторката» и ИРИ за иранската атомна програма.

 

Ройс моли да се уточни списъкът на официалните лица, които са взели участие в преговорите.

 

Белия дом обяви за изплащането на 17 януари, в същия ден бяха освободени задържаните петима американски граждани. Барак Обаа заяви, че «изплатената сума е била значително по-малка от това, което е искал Иран».

 

Държавният департамент на САЩ потвърди, че отговор на поставените въпроси ще има до 17 февруари.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;