ДНР 91Представители на ООН и упълномощената по защита правата на човека от Донецката народна република Дария Морозова обсъдиха въпросите за неизплащането на пенсии от страна на Киев на жителите на Донбас, заяви в четвъртък пред журналисти омбудсмана на ДНР Дмитрий Попов.

 

Киев спря изплащането на пенсии на жителите на Донбас от средата на лятото на 2014 година. Почти 15 хиляди пенсионери от Донбас са подготвили жалби към украинските съдилища с настояване да се признае указът на президента на страната за неизплащане на пенсии за незаконен. Част от жалбите вече са удовлетворени от съдилищата на първа инстанция. Киев заяви, че докато на територията на ДНР и ЛНР не започнат работа украински банки, изпълнението на постановлението не е възможно.

 

Омбудсмана на ДНР заяви, че в течение на три месеца представители на мисията на ООН са посетили десет градове в Донбас, всички факти около разрушенията и нарушаването правата на човека са фиксирани в отчетите.

 

«Както и преди ние правим съвместен мониторинг върху територията. На 2 февруари посетихме град Иловайск заедно с представители на ООН. Те разговаряха с местни жители. За три месеца с ООН посетихме десет града», — каза той.

 

По-рано Попов заяви, че Киев игнорира решенията на украинските съдилища за изплащането на пенсиите на пенсионерите, живеещи на територията на ДНР.

 

През април 2014 година Украйна започна военна операция срещу самопровъзгласените ЛНР и ДНР. По последни данни на ООН, жертви на конфликта са над 9 хиляди човека.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;