Асанж ltМВнР на Великобритания потвърди, че ако основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж  напусне посолството на Еквадор, в което се укрива от 2012 година, той трябва да бъде екстрадиран в Швеция.

 

«Доколкото обвиненията за изнасилване не са свалени и европейската заповед за арест все още е в сила, Великобритания както и преди е задължена юридически да екстрадира мистър Асанж в Швеция», — заяви пред журналисти представител на Форин-офис.

 

Полицията в Лондон по-рано също потвърди, че Асанж ще бъде арестуван веднага, щом напусне пределите на посолството.

 

В четвъртък Асанж заяви, че ще се предаде на британската полиция, ако работната група на ООН за незаконното му лишаване от свобода, която разглежда жалбата му, вземе решение не в негова полза.

 

Основателят на WikiLeaks подаде жалба в работната група към ООН срещу Швеция и Великобритания във връзка с решението за неговото задържане през септември 2014 година. Решението на неговото дело се очаква да излезе в петък. В сайта на Уики се казва, че, ако работната група към ООН за незаконното му лишаване от свобода излезе с решение в полза на Асанж, тя фактически ще обяви за незаконно неговото задържане под стража. Това означава, че Великобритания и Швеция трябва незабавно да го освободят и изплатят компенсация.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;