Спецназ 2ceКакто твърдят американските чиновници в областта на отбраната и експерти по борбата с тероризма, руските специални части работят в Сирия под прикритие и подкрепят военните сили на Башар Асад, а също и редица «подкрепяни от Ирак бойци». В това число и Хизбулла, отбелязва изданието.

 

Точният брой на руските специални части в Сирия не се назовава, но се предполага, че са голямо количество. В последно време те участват в атаките срещу противниците на сирийския режим близо до град Алепо, които бяха подложен и на руски бомбардировки.

 

Чиновниците от САЩ са разтревожени от сътрудничеството на руските специални части с Хизбулла, защото «руските командоси» могат да обуча представителите на тази групировка на ценни военни маневри.

 

Аналитиците предупреждават, че сътрудничеството между Хизбулла и Русия е станало по-тясно след началото на руската военна операция в Сирия. Източници в Иран и Хизбулла открито потвърждавали, че групировката е провела редица сухопътни операции с руска подкрепа от въздуха. Москва неотдавна заяви, че не счита групировката за терористична, отбелязва изданието.

 

«Разгръщането на руските сили със специално предназначение в Сирия показва растящата роля на тайните военни сили от много страни в тази раздирана от война държава», — счита изданието.

 

За това, че американските специални части подкрепят в Сирия въстаниците, воюващи с Ислямска държава, през януари обяви министърът на отбраната Аштън Картър. Те били изпратени в Сирия през ноември.

 

Руските специални части, според различни съобщения, действат в планините в северна Латакия. Силите на Хизбулла участваха в търсенето и спасяването на руските пилоти на Су-24, свален от Турция на границата, припомня изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;