САЩ 36Шефът на Пентагона нарече Русия и Китай главни заплахи за САЩ, при това на фона на растящото военно присъствие на Америка в Европа, което цели сдържането на някаква си «руска агресия». За това Вашингтон има намерение да отдели колосалната сума от 3.4 млрд долара. Според мнението на бившия сътрудник на ЦРУ Лари Джонсън и политолога Джозеф Ченг, политическата арена на САЩ е обхваната от безумие, а Вашингон цели да си гарантира световно военно господство.

 

Пентагонът четири пъти увеличи финансирането на военното присъствие на САЩ в Европа Една от причините за промяната в бюджета, според военния министър, е «руската агресия», за чието сдържане Вашингтон планира да отдели колосалните 3.4 млрд долара.

 

«ИД и увеличаването на влиянието на Русия…Ние предприемаме сериозни мерки за сдържането на руската агресия…Ние укрепваме позициите си в Европа, за да подкрепим съюзниците си от НАТО пред лицето на руската агресия», — заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

 

Русия е на първо място в списъка на глобалните призиви на Аштън Картър, стоящи пред Вашингтон. След нея се нареждат Китай, Северна Корея и Иран.

 

Любопитно е, че Ислямска държава се оказа на последното пето място. Впрочем, в борбата срещу групировката министърът на отбраната на САЩ планира да похарчи повече, отколкото за гарантиране сигурността на Европа — 7.5 млрд долара.

 

Еспертите твърдят, че Вашингтон се стреми към глобално военно превъзходство.

 

«Живеем в нов свят. Русия не ни е враг и с нея трябва да общуваме не като с враг. Честна дума, това не ми го побира главата, отчитайки, че всичко това го казва министърът на отбраната от администрацията на президента Обама — та той е демократ и либерал. Това доказва, че политическата арена в САЩ е обхваната от безумие», — споделя бившият сътрудник на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ Лари Джонсън.

 

Според политолога Джозеф Ченг, що се касае до отбраната на САЩ по отношение на Русия и Китай — това в голяма степен е свързано с намерението на Вашингтон да поддържа своето дългосрочно военно господство в света.

 

«Т.е. САЩ се стремят да си гарантират еднолично военно господство на световната арена за дълги години напред», — поясни Ченг.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;