Джон Маккейн _XLНай-вероятно членовете на ЕС ще обсъждат свалянето на санкциите срещу Русия по време на мюнхенската конференция, заяви в сряда за агенция Спутник сенаторът от САЩ Джон Маккейн.

 

«Това няма да се обсъжда открито на конференцията, но ще има много разговори между представителите на Европа», — заяви Маккейн.

 

Мюнхенската конференция е създадена през 1963 година като «заседание на представителите на отбранителните министерства» на страните-членки на НАТО. Понастоящем това е международен дискусионен форум, на който се събират политици, дипломати, военни, бизнесмени, научни и обществени дейци от над 40 държави в света, членуващи в НАТО и ЕС, а също и от държави, играещи важна роля на световната арена — Русия, Китай, Япония, Индия и др.

 

Тази година конференцията ще се състои от 12 до 14 февруари, руската делегация ще бъде ръководена от премиера на страната Дмитрий Медведев.

 

Конференцията ще разгледа следните въпроси: войната в Сирия, кризата с бежанците и други заплахи за европейската сигурност.

 

Маккейн добави, че всички разговори за сваляне санкциите срещу Русия «ще бъдат неофициални и тайни».

Отношенията между Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Украйна. От края на юли 2014 година ЕС и САЩ от санкции към физически лица и фирми преминаха към мерки срещу цели сектори от руската икономика.

Тагове: ; ; ; ; ;