Държавният секретар на САЩ Джон Кери изпратил на екс-държавния секретар Хилъри Клинтън писмо със секретни данни от личния си iPad, потвърди държавният департамент на САЩ.

 

Представителят на държавния департамент Джон Кирби съобщи, че на 19 май 2011 година  Кери, тогава председател на комисията по международни въпроси, изпратил писмо «от неофициален акаунт», съобщи Hill. В момента акаунтът не е активен.

 

В писмото се говори за Индия, Афганистан и Пакистан. То било секретно, заради информацията за чужди правителства и международните отношения на САЩ.

 

«Знаем, че ще имаме трудни отношения с тях, заради тяхната природа… Но сега има реални възможности да пробваме вариантите», — цитира извадка от писмото на Кери до Клинтън изданието.

 

Съобщава се, че писмото е с гриф «секретно», което е значително по-висока степен от «конфиденциално», но е с по-малка степен от «съвършено секретно». Писмото е било изпратено от iPad-а на Керри.

 

Клинтън използва в миналото  частния си сървър за служебни документи, което предизвика сериозна критика в САЩ. Опонентите й заявиха, че секретните данни са можели да попаднат в ръцете на хакери, че Клинтън е можела впоследствие да изтрие компрометиращата я информация, независимо от забраната на американските закони за това, според които секретните писма на длъжностните лица трябва да бъдат съхранени.

Тагове: ; ; ; ; ;