Градският съвет на Одеса призна Русия за «страна-агресор», решението бе подкрепено от 45 депутати от присъстващите на заседанието 61, съобщи агенция УНИАН в сряда.

 

През януари 2015 година Върховната рада на Украйна прие изявление, в което Русия се нарича «страна-агресор», защото Киев счита, че Русия се намесва във вътрешните работи на Украйна и е страна в конфликта в Донбас. Доказателства за това не бяха представени. МВнР на Русия нарече тези твърдения «публични недоказани манипулации». По-късно аналогично решение приеха Киевският градски съвет, Мариуполският градски съвет, Полтавският градски съвет. През септември Одеският градски съвет се опита да прокара становище за обявяването на Русия за «агресор», но понеже това не можа да се случи, в Радата избухна скандал по време на сесията.

 

«Одеският градски съвет по време на сесията днес прие решение за обявяването на Русия за страна-агресор….За решението гласуваха 45 депутати от 61 регистрирани», — предаде агенцията.

Проектът за решение бе внесен непосредствено преди началото на заседанието от името на партията на Денис Балух «Доверяй делам».

Тагове: ; ; ; ; ;