ПутинСССР65За всичките 16 години, в които Владимир Путин оглавява Русия, той винаги е бил внимателен в изразните средства по отношение на съветското минало на страната и нейните ръководители, пише шефът на НИИ по информация от Китайската академия на науките Чжан Шухуа в статията си за Global Times. Руският лидер разбира, че историческите въпроси могат да породят в страната смут и разкол в обществото.

 

Неотдавна по време на една своя реч Путин осъди някои решения на Ленин, но веднага призна, че социализмът все още му харесва. Тези негови изказвания не останаха незабелязани както в Русия, така и зад граница. Но много от хората не обърнаха внимание на други думи на руския президент за това, че историята се нуждае от щателен анализ, без украси и без очерняния. Само така от миналото могат да се извлекат уроците, които ще ни послужат в бъдеще.

 

През 2000 година, когато Владимир Путин дойде на власт, той получи държава, която беше в пълен хаос: културен, идеологически…В Русия, която му завещаха неговите предшественици — Михаил Горбачов и Борис Елцин — цареше огромно множество от противоречащи си един на друг веяния и течения. Наложи се Путин да се постарае много, за да въведе ред в страната, а и да се опита да върне статуса на Русия като велика държава. Именно тогава на историческите въпроси бе обърнато специално внимание.

 

След перестройката политиците на «гласността» и «новото мислене» все по-активно запретнаха ръкави и започнаха да поливат с кал и мръсотия Съветския Съюз и КПСС. Преосмислянето на историята достигна до тотална уестърнизация и демократизация. Много писатели, журналисти и историци твърдяха, че е време да се забрави за «червената» Русия и комунизма. Под предлог, че се прави преосмисляне на историята те заимстваха от западните си колеги думите «тоталитаризъм» и се заеха активно да демонизират СССР и неговите ръководители, превръщайки някогашната мощна държава в «колос на глинени крака», който рухна с гръм и трясък.

 

Както твърди авторът на статията, народ, който отрицава, не уважава и ругае историята на собствената си държава, едва ли може уверено да запази достойната си позиция в света. И в този план руският лидер се постара да усмири хаоса, обръщайки се най-напред към младото поколение. Учебниците, които бяха препълнени с антисъветски идеи от времето на перестройката, започнаха да се променят — първо се допълниха с информация, после напълно бяха поправени.

 

За разлика от Горбачов и Елцин, чиято политика доведе до крайно негативно отношение към съветското минало на Русия, Путин разказа на младежите за СССР, показа важността на патриотичното възпитание.

 

Може да се каже, че руският президент е успял да извлече уроците, които му преподаде историята, уверен е експертът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;