Валетина Матвиенко ostРусия и Израел имат еднаква нетърпимост към опитите да се пренапише историята на Втората световна война, заяви председателят на Съвета на Федерациите на Русия Валентина Матвиенко в навечерието на визитата си в Израел.

 

Официалната визита на делегацията на Съвета на федерациите начело с Матвиенко в Израел започва във вторник, руските сенатори ще се срещнат с ръководството на страната, с представители на политически партии, с колегите си от Кнесета на Израел. Спикерът на Съвета на федерациите ще положи в град Нетания венец на мемориала в чест на победата над хитлеристка Германия и на паметника на войните от Червената армия.

 

«И за Русия, и за Израел са неприемливи опитите да се предаде на забвение подвигът на нашите бащи, да се пренапише историята на най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Ние сме абсолютно против опитите да се отрече Холокоста, да се реабилитира и героизира нацизма, против сме срещу екстремизма на религиозна и етническа основа, а най-вече — срещу  международния тероризъм», — заяви Матвиенко в интервю за РИА Новости.

 

Според нея, руско-израелските отношения са скрепени «с това, което може да се нарече историческа памет».

Немалко граждани на съвременен Израел са с руски корени, напомни Матвиенко.

Тагове: ; ; ; ; ; ;