Украйна Стена 8_800През 2015 година Украйна направи около границата с Русия в Черниговската и Харковската области противотанкови ровове с дължина 230 километра и рокадни пътища с дължина над 100 километра, се съобщава в отчета за дейността на министерския съвет на Украйна, обнародван във вторник в сайта на правителството.

 

«Отчитайки приоритетите в работата по руско-украинската граница през 2015 година, са проведени следните дейности в Черниговка и Харковска области: създадени са противотанкови ровове с дължина 230 км, метална ограда — 72 км, рокадни пътища — 115 км., девет огневи позиции за десет човека», — се казва в отчета.

 

Около границата на Украйна и Русия са разположени 32 метални наблюдателни кули и е поставена система за оптико-електронно наблюдение. Според отчета, за изпълнение на гореописаните дейности от държавния бюджет на Украйна са отделени 15.7 милиона долара.

 

По-рано президентът Порошенко заяви, че Киев ще издигне около границата си с Русия, ако се наложи, съвременен мощен комплекс от отбранителни съоръжения.

 

По-късно премиерът Яценюк обяви за началото на строителството на «реална държавна граница» с Русия. Проектът получи името «Стената».

По данни на медиите, границата ще бъде оборудвана с противотанкови ровове, наблюдателни кули с височина 17 метра, средства за наблюдение, сигнализация и поражение, а също със специални опорни точки за граничарите. «Стената» трябва да бъде издигната за три години.

Тагове: ; ; ; ; ;