Хакан Фидан МИТ Турция 1Турция модернизира своята Национална разузнавателна организация (MIT), увеличавайки щаб-квартирата й, броят на специалните операции и обхвата на територията, пише интернет-изданието Al-Monitor, специализирано на близкоизточна тематика.

 

В миналото МИТ беше скромно разузнаване, ориентирано главно върху вътрешните работи, тя следеше успешно гражданите на страната. В момента МИТ се занимава с охраната на държавните граници и разузнаването. Спецслужбата координира военизираните формирования зад граница и развива вътрешна структура, която прави възможно провеждането както на вътрешни, така и на външни специални операции.

 

За последното десетилетие бюджетът на  МИТ нарасна 419 пъти, се казва в статията.

 

За последните години усилията на ръководството на Националната разузнавателна организация на Турция бяха насочени към намаляване на зависимостта от други държавни министерства и служби, както и придобиване на самостоятелност на фона на конфликтите в Близкия Изток. Сега МИТ е крупен играч в турската политика и влияе върху вземането на решенията на държавно ниво, се казва в статията.

 

Ръководителят на спецслужбата Хакан Фидан, който зае поста през 2010 година, се е превърнал в «сивия министър на външните работи», участва практически във всички срещи на високо ниво с президента и премиера.

 

Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу имат пълно доверие на Хакан Фидан, повече от всеки друг чиновник.

 

Всевластието на шефа на турските спецслужби породи ожесточена конкуренция във властовите кръгове в Анкара.

 

Ползвателите на социалните мрежи и турските медии се тревожат, че Турция се превръща в полицейска държава, пише изданието.

 

«Турция закрива посолствата и отзовава своите дипломати от уязвимите места, по този начин подронва международното влияние на министерството на външните работи на Турция. Националното разузнаване МИТ формира мрежи и развива връзки в страните, които нямат официални или приятелски отношения с Турция. 

 

В много държави, в частност в Сирия и Ирак, спецслужбите са много по-активни, отколкото МВР или военното министерство. Тази тенденция може да се наблюдава във всички страни от Близкия Изток, главно в Израел и Иран…», — пише в статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;