Турция в Сирия агресия 9Сирийските турци викат високо: «Анкара се опитва да премести навътре в Сирия сирийско-турската граница».

 

Кюрдската общност изпрати видео, в което се вижда как турски булдозери правят укрепления на сирийска територия.

 

«На 22 декември тук нахлуха турски военни. Ние им казахме, че те нарушават нашите права и се намират в частна собственост. Те ни отговориха, че действат по заповед на командването. На Анкара й се прииска да премести границата, независимо от протестите на мирните жители. Скоро пристигна техника и работата започна», — разказва кюрд, жител на северна Сирия. Името му е Юсуф Рамадан

 

«Страните от ЕС вече критикуват Турция. Европейските политици и по-рано не одобряваха действията на Анкара срещу кюрдите в Турция и Ирак. Позицията на турските власти е критикувана дори от Вашингтон, но не така открито. Анкара свали руския самолет, тя продължава войната срещу кюрдите, а сега нахлу в Сирия. Така Турция значително изостри ситуацията в региона. Според мен, това ще доведе до катастрофа — както в Близкия Изток, така и в самата Турция», — счита директорът на Института за икономически изследвания от Мичиганския университет Роналд Суни.

 

Тагове: ; ; ; ;