Турция ЗРК 8Турските сили, намиращи се в Ирак, не са част от международната коалиция начело със САЩ и не са получавали от нас указания за борба с тероризма, заяви в интервю за иракския телевизионен канал Alsumaria официалният представител на коалицията Стивън Уорън.

 

«Турските сили не са част от международната коалиция, САЩ не са им давали «зелена светлина в борбата с ИД», — каза той.

 

Според него, турските военни се намират в Ирак на «собствена мисия».

 

«САЩ винаги подчертават уважението си към иракския суверенитет», — цитира думите на Уорън иракския телевизионен канал.

 

МВнР на Турция в лицето на министър Мевлют Чавушоглу на 25 януари за пореден път подчерта, че турските инструктори обучават в лагера в района на Башика в северен Ирак различни сили за борба с терористичната групировка ИД. Според него, военното присъствие било усилено след «случаите на нападение на ИД», което предизвикало безпокойство в Багдад.

 

През декември отношенията между Багдад и Турция се изостриха. Тогава турските военни с танкове влязоха в района Башика в иракската провинция Найнава под предлог, че ще подготвят народни отряди, воюващи с терористите. Иракското МВнР и Министерството на отбраната нарече присъствието на турските военни «враждебно действие», което не е съгласувано с властите, нарушаващо суверенитета на държавата.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;