Белият дом 3xСАЩ са сигурни, че самолетът на ВКС на Русия миналата седмица е нарушил въздушното пространство на Турция, но няма да предоставят никакви доказателства, заяви в понеделник официалният представител на Държавния департамент Джон Кирби.

 

По-рано в понеделник официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че министерството внимателно и сдържано следи развитието на ситуацията около обвиненията на Турция, а също солидарните с Анкара официални представители на НАТО и Пентагона. Според него, Турция не е предоставила никакви данни за каквото и да е нарушаване от руския самолет Су-34 на сирийско-турската граница.

 

«Известно ни е за тези съобщения, можем да потвърдим, че на 29 януари още един руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО… Ние призоваваме Русия да уважава турското въздушно пространство и да прекрати дейността, която повишава риска на нестабилност в региона. Важно е Русия и Турция да проведат диалог и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията», — каза Кирби по време на брифинг.

 

«Не е отговорност на САЩ да предоставя доказателства за действията на руснаците», — уточни той, отговаряйки на журналистически въпрос.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;