Турски войници пред труп на кюрдска жена 04162_nВърховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад Хусейн изиска от Турция провеждането на разследване на инцидента с разстрела на невъоръжени граждани, който, както се предполага, се е случил преди около десет дена.

 

«Когато хората преминават на другия край на улицата, те попадат под масиран огън», — поясни върховният комисар на ООН, предаде Ройтерс.

 

Зейд Раад Хусейн изрази тревогата си също и за това, че авторът на видеоклипа, качен в Интернет, може би е арестуван заради «твърдата политика на властите в Турция по отношение на медиите».

 

В средата на януари в интернет се появиха няколко кратки видеоклипа, на които е запаметен разстрела на кюрдска траурна процесия от турски военни в град Джизре в провинция Ширнак. 

 

Според едната от версиите, сред скърбящите вероятно е имало бойци от въоръжените формирования, обявени от властта в Турция извън закона. Независимо от това, всички хора на видеото не са въоръжени.

 

Турция през декември обяви комендантски час в редица населени с кюрди места в юго-източната част на страната, в района Сур на град Диарбекир, Джизре и Силопи, а също в Нусайбине в провинция Мардин, където продължават уличните боеве на силоваците с бойците от забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан.

 

В антитерористичната операция участват около 10 хиляди военни и полицаи. Те прочистват населените места от членове на РПК, засипват ровове и разбиват барикади, разположени и заминирани от бойците на РПК, за да възпрепятстват влизането в града на военна техника. По улиците продължават интензивни престрелки.

 

Вестник Политико нарече конфликтът на Анкара с кюрдите в Турция катастрофа, която не може да се обуздае нито една от страните в конфликта.

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изостри максимално ситуацията по отношение на кюрдите.

 

Интензивните боеве между РПК и силоваците на неоосманиста Ердоган са непрекъснати и кръвопролитни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;