порошенко 701Според информация от украинските медии, Порошенко се е разпоредил да се вкарат конкретни задачи във военните планове за 2016 година за «разработката и закупуването» на ракетни комплекси «Нептун».

 

В пропагандните материали за новото «супероръжие» се посочва, че новата ракета може да преодолее всички системи на ПВО, съществуващи в Русия, включително С-400, дори бил заплашен Кремъл.

 

По време на заседанието тези дни на Съвета по сигурност на Украйна се обсъждаше бъдещето на военно-промишления комплекс. Независимо от очевидната секретност на темата, в Киев съзнателно допуснаха изтичане на информация, която трябваше да звучи с апокалиптични акорди, както и по правилния начин да обясни на украинската общественост, че в най-близко време във въоръжението на Украйна ще постъпи най-новото супероръжие, сравнимо с руските ракети клас «Калибър», което се използва за поразяване на цели в Сирия.

 

Що за звяр за сухопътните войски, но с морско име, е този «Нептун»?

 

В Украйна не е имало и няма мощности за производството на крилати ракети.

 

Такива ракети се произвеждаха в СССР само на територията на РСФСР. Веднага след независимостта си Украйна се вманиачи в идеята самостоятелно да произвежда ракети със среден и далечен радиус на действие. През 90-те години това бяха не просто утопични сънища, колкото опит да се създаде за тогавашния украинки елит бизнес-проект.

 

Апропо, цялото съветско въоръжение Украйна разпродаде на страните от третия свят на дъмпингови цени.

 

Нов живот на този проект вдъхна президентът Виктор Ющенко, но вече с политически мотиви. Тогава възникна идеята за многофункционална ракета, която първоначално бе наречена «Борисфен», а по-късно «Сапсан». Тази универсална ракета трябваше да поразява цели на разстояние от 30 до 489 километра в зависимост от комплектовката. При това и наземните, и морските, и въздушните цели — ракетата трябваше да бъде едновременно балистична, зенитна с далечен радиус на действие и противокорабна със среден радиус на действие. Тези кокаинови сънища завършиха през 2011 година, когато стана ясно, че отделените от Ющенко 12 милиона долара са свършили. За проекта бяха нужни 460 милиона. За 12 милиона биха могли да сътворят за Украйна само ескизен проект в натурална величина.

 

Разработките при Янукович продължиха. Но, според изтеклата информация в украинските медии, за провала на проекта бил виновен лично «изродът» Янукович, който спрял финансирането, а фирмата-производител едва ли не със собствени средства разработвала ракетата, която почти била еднаква с американската Томахоук и с руските ракети, които се използваj в комплексите «Искандер» и «Калибър».

 

В Украйна няма бази за електронно производство, които биха могли да заложат в новите ракети системите за сканиране на релефа. Както и няма спътникови части, които да съпровождат ракетите в полет при нападение.

 

С една дума, всичко това е плод на болен мозък.

 

Що се отнася до целите на това оръжие-чудо, най-напред се споменава в украинските медии Донбас. После следват цели на територията на Русия, сред които са шест крупни военни летища в пограничната зона.

 

Доколкото украинското «вундервафе» направо вече е задминало руските системи за ПВО, то е добре да се разположи на такова място, че да му стигне горивото до целта. Така украинците се сетиха за глухото селце Лютое, чието главно достойнство е, че се намира максимално близо до руско-украинската граница. От селцето до Москва има само 466 км по права линия при странната, според специалистите, далечина на полета на ракетата 489 км.

 

Отделно украинците на всяка цена искат ракетите да са снабдени с вакуумни заряди, пригодни за борба с бункерите на врага. Не е ясно къде са открили бункери — в Москва или в Донецк, обаче.

 

Апропо, вакуумните боеприпаси са забранени от ООН.

 

Но това е друг филм, който явно в Украйна не са го гледали.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;