Испани социалисти 6Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) е готова да формира правителство, заяви след консултациите с краля на Испания Фелипе VI лидерът на социалистите Педро Санчес.

 

«Демокрацията изисква да спазване на сроковете. Мариано Рахой, лидерът на дясната Народна партия отказва да води преговори с другите политически сили, не е представил политически проект за близките четири години. Отказът на Рахой блокира страната. Социалистите са готови, ако Мариано Рахой отново откаже. Социалистите ще се опитат да сформират правителство и да спасят демокрацията в Испания», — заяви Санчес на пресконференция след срещата с краля.

 

На 20 декември 2015 година в Испания имаше избори за парламент, които сложиха край на двупартийната система, просъществувала в страната над 30 годни. Болшинстовто от мандатите в конграса на депутатите получи дясната Народна партия, но тя изгуби абсолютното болшинство. Заради множеството политически сили нито една от партиите не може да формира самостоятелно правителство до момента.

 

Преди седмица Мариано Рахой отказа на краля на Испания да сформира правителство, защото не получи подкрепата на болшинството депутати. Той предложи на социалистите да създадат коалиция. След това кралят започна нова серия консултации с лидерите на политическите партии за създаване на правителство.

Тагове: ; ; ; ;