Давутоглу 640Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу счита, че руската армия и настоящата доктрина на Кремъл имат за цел следното:  да върнат влиянието на Русия в тези региони на света, където то бе зловещо изгубено след срутването на социалистическата система в началото на 90-те години, пише Hurriyet Daily News.

 

Давутоглу направи това изявление след поредното, според управляващите в Анкара, навлизане на руския изтребител Су-34  във въздушното пространство на Турция.  Код «оранжево» за ВВС на Турция бе поставен веднага след тревогата за нахлуването на руския бомбардировач. Този код означава разрешение на летните да предприемат огън без знанието или позволението на командването. Кодът означава още и самолетите на ВВС на Труция да са в режим на «пълна бойна готовност».

 

Изявлението си Давутоглу направи в Саудитска Арабия, където министър-председателят е на посещение.

 

Създателят на «Стратегичееската дълбочина» заяви, че  турските радари за пореден път са засекли навлизане на руски самолет в турска територия, с което е нарушена държавната граница на страната, както и границата на НАТО.

 

Русия отхвърля обвиненията и заяви официално, че това е лъжа и пропаганда на неосманистка Турция.

 

Както вече знаем, на 29 януари руски самолет-бомбардировач Су-34, според твърденията на официална Анкара и турската преса, а навлязъл в турска територия.

 

Но това, както твърдят военни специалисти, дори да е вярно, се случва често по време на бойни действия. Още повече, че официално Москва чрез генерал Игор Конашенков опроверга информацията на Турция и ги нареже «пропагандни лъжи».

 

Турците от своя страна твърдят, че руският пилот бил предупреден на два езика — на руски и на английски. Инцидентът е само три месеца след свалянето на злополучния Су-24.

 

„Русия този път не може да прикрие нахлуването си в турското въздушно пространство. Не може да се скрие подобен инцидент, той не може да се измисли, ако не се е случил”, каза Давутоглу в Саудитска Арабия.

 

Според Давутоглу,  Москва е тръгнала на нож срещу турската визия за интеграция в региона. Давутоглу твърди още, че Кремъл създава нови разделения в Близкия изток.

 

«Но дипломатическото ни темпо няма да се забави. Анкара следи отблизо събитията», закле се Давутоглу.

 

В същото време Министерството на отбраната в лицето на генерал Игор Конашенков заяви, че дори ефрейторите от армията знаят, че няма радари, които да различат държавната принадлежност на прелитащите самолети и Турция не може да е сигурна какъв самолет, ако има въобще пресичане на държавната граница, я е пресякъл — на Русия или на САЩ, или натовски.

Пентагонът снощи по време на брифинг повтори като папагал информацията на Анкара.

Тагове: ; ; ;