Джон Кери ingДържавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че Афганистан официално се е присъединил към международната коалиция за борба с терористичната организация Ислямска държава, което означава, че в коалицията вече участват 66 държави.

 

Както предаде италианската агенция Askanews, Кери е казал това на събранието на т.нар. «малка група» на международната коалиция за борба с ИД, която е била председателствана от министъра на външните работи на Италия Паоло Джентилони.

 

«Ще нанесем поражение на ИД, освен ако това вече не се е случило вече днес», — подчертал той.

 

Според думите на държавния секретар, за времето, изминало от последното събрание на «малката група» през 2015 година, е бил постигнат значителен прогрес: ИД е изгубила 40 % от завзетата територия в Ирак и 20 % в Сирия.

 

Кери уверил, че САЩ ще продължат да увеличават участието на страната във военната операция срещу ИД. Той съобщил също, че международната коалиция начело със САЩ «е направила 10 хиляди полети, по време на които са унищожени десетки ръководители на ИД от високо и средно ниво».

 

Той също акцентирал върху необходимостта от по-активно икономическо участие във възстановяването на освободените от ИД територии.

 

В «Малката група» влизат 23 държави и ЕС.

 

Тагове: ; ; ; ; ;