Су 35С gРусия планира за първи път да изпита в бойни условия в Сирия най-новите си изтребители Су-35С.

 

Генералният щаб е взел решението за първи път да изпита в бойни условия в Сирия най-новите изтребители Су-35С. Според неофициална информация, става дума за четири самолета, които през октомври-ноември са предадени на ВКС на Русия от авиационния завод в Комсомолск-на-Амур.

 

Самолетите първоначално влезли в състава на 23-ти изтребителен авиационен полк от 303-та гвардейска авиационна дивизия от 11-та армия на ВВС и ПВО от Източния военен окръг, а след това били прехвърлени в Астрахан. Но преди  няколко дена Су-35С са излетели от Астрахан и през Каспийско море, а също над Иран и Ирак са пристигнали в сирийската Латакия. Според офицер от Генералния щаб, сега в авиогрупата на ВКС на Русия в авиобаза «Хмеймим» има над 70 самолети и въртолети на Русия.

 

Су-35С е едноместен изтребител от поколение «4++», снабден бордова радиолокационна станция с фразирована антенна решетка, а също с двигатели с управляеми векторни тяги. Усъвършенстваният изтребител е с усилена конструкция и гарантира ресурс на самолета в рамките на 30 години.

 

В края на декември миналата година се съобщи, че най-новите Су-35С за първи път са дали бойно дежурство в противовъздушната отбрана. Става дума за машини от авиополка, разположен в Хабаровския край.

 

От 30 септември Русия по молба на сирийския президент Башар Асад започна да нанася адиоудари по обекти на Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра» в Сирия. И двете групировки са забранени в Русия. Там действат самолетите Су-25, фронтовите бомбардировачи Су-24М, Су-34, а от въздуха ги прикриват изтребителите Су-30СМ.

 

В същото време Въздушно-космическите сили на Русия с участието на корабите от Каспийската флотилия и подводниците на Черноморския флот «Ростов-на-Дон унищожиха няколко стотин терористи и хиляди обекти на джихадистите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;