Балкаджи Йово Хубава Яна f6Хасково събира подписи срещу отпадането от учебниците по литература на произведението «Даваш ли, даваш, Балканджи Йово».

 

Срокът, който поставят организаторите за изпълнение на препоръката им е 20 февруари. Хасковлии отказват да приемат и отпадането на текстовете:

«Къде си вярна ти любов народна», «Родната реч», «Хубава си моя горо», «История славянобългарская», «Вятър ечи, Балкан стене».

 

На 10 февруари от 17 часа на площад «Свобода» в Хасково ще се проведе мирен протест по повод инициативата. Организаторите призовават следното:

«Няма да допуснем подмяна на историческия факт — турското робство. Никакво съжителство не е имало, нито присъствие. Край на поругаването с народната памет!» 

 

Подписката ще се формира до 20 февруари, защото до 22 февруари МОН е обявил срок за обществено обсъждане на учебно съдържание. До 22 февруари подписката трябва е внесена в министерството на образованието.

Всички, които имат нужда да изявят позицията си, могат да поставят подписите си в читалище «Заря» в Хасково, бланките са оставени на централен и източен вход при портиерите. Или да потърсят в социалните мрежи организаторите на подписката — Вера Томасян и Красимира Стойчева.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;