Одеса 4_LПосолството на Украйна във Франция настоятелно помоли канал Canal+ да не пуска в ефир на 1 февруари документалния филм за Майдана. Съответното изявление е публикувано на страницата на посолството във Фейсбук.

 

Според украинската страна, филмът «Маските на революцията» на френския режисьор Пол Морейр дава «изкривена и лъжлива представа за ситуацията в Украйна».

 

«Това не е плурализъм в медиите, а лъжа, препоръчваме  Canal+ да преосмисли решението си да покаже този филм», — се казва в изявлението.

 

Украинското посолство също съобщи, че е предложило на телевизионния канал своя подборка от документални филми за събитията в страната — «с надежда, че тези филми ще станат част от програмата на Canal+ «.

-

В анотацията към филма «Маските на революцията» на сайта на Canal+ се казва, че филмът представлява специално разследване на събитията в Украйна през февруари 2014 година. Става дума за ултрадесните групировки, подкрепени от САЩ, а и за убийствата в Одеса, спретнати от украинските националисти.

Пол Морейра сваля маската на днешна Украйна и провежда разследването си от «фронтовата линия» в битката между Изтока и Запада», — се казва в анотацията.

 

Авторът на филма, известният френски журналист Пол Морейра споделя, че е искал да изясни за себе си причините за одеската трагедия:

 

«За тези събития напълно се мълчи в Европа, никой не знае за тях, включително и аз не знаех. Когато пристигнах там, бях поразен — 45 човека бяха убити в центъра на Европа, а никой нищо в самата Европа не знаеше за това!»

 

По време на снимките журналистът е разговарял с представители на формированието «Азов» и доказва влиянието на САЩ върху случилото се в страната.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;