Ердоган 1Президентът на Турция Реджеп Ердоган има намерение да превърне делото срещу журналистите, които разкриха връзките на Анкара с ИД, в «назидателен процес», който завинаги да изтрие от съзнанието на пресата желанието в бъдеще да пише за действията на правителството, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Според плана на Ердоган, съдбата на Джан Дюндар и Ердем Гюля, които публикуваха информация за това, че Турция предоставя на джихадистите оръжие в Сирия, трябва за дълго да остане в паметта на турския народ. По такъв начин заедно с решението по делото над двамата журналисти ще бъде издадена присъда и над свободата на пресата в Турция, подчертава изданието.

 

«Обвинителното заключение по делото над журналистите изпраща еднозначна послание в цялата страна — Анкара има неограниченото и уникално право да изгражда действията си върху откровена лъжа, а всеки, който се реши да тръгне срещу това, го очакват драконовски мерки», — отбелязва изданието.

 

Коментирайки ареста на журналистите, Ердоган даде да се разбере следното: няма никакво значение какво точно са превозвали камионите в Сирия — оръжие или хуманитарна помощ. Ердоган дори не отрича, че публикациите на Cumhuriyet се основават на фактите, а по-скоро акцентира върху това, че публикациите по принцип не е трябвало да се появяват, защото никой няма право да посочва нелегалните машинации на правителството, пише изданието.

 

Този процес ще установи «нови стандарти» за турските средства за масова информация. Ако журналистите бъдат осъдени, то с разкриването на истината за Ердоган ще бъде приключено веднъж и завинаги, а страната, която е обвита от паяжина от лъжи, забрани и страх, ще направи още една крачка към диктатурата, завършва авторът на статията.

 

Главният редактор на турския вестник Cumhuriyet Джан Дюнар и ръководителят на кореспондентския пункт на вестника в Анкара Ердем Гюл, които проведоха журналистическо разследване за тайните доставки на оръжие на сирийските джихадисти от страна на спецслужбите на Турция, бяха арестувани по обвинение в шпионаж през ноември. По-рано срещу турските журналисти баха подадени десетки съдебни искове по обвинение в оскърбление на длъжностни лица и в теорирстична дейност.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;