Ердоган Хитлер 21Турция приведе ВВС в особен режим след съобщението за нарушаване на границите от страна на руския Су-34.

 

За ВВС на Турция неделният ден бе обявен с «оранжева» степен на опасност, която означава, че «сблъсъкът може да се случи във всеки момент, а че силите трябва да бъдат готови за отбрана и нападение».

 

Тази новина се появи във всички турски медии. В публикациите се подчертаваше, че във въоръжените сили на Турция се използват три основни нива на тревога: «бяло», ниска степен на вероятно нападение, «жълто» — има висока вероятност от нападение и «червено» — висока степен на сблъсък или война.

 

«Оранжевото» ниво е въведено специално за ВВС на Турция. За последен път това е правено в средата на декември 2015 година, когато силите на ВС на Турция в базата си в Диарбекир се готвеха за мащабна операция срещу Работническата партия на Кюрдистан и за нанасяне на удари по РПК вътре в страната и в Северен Ирак.

 

Причината за повишеното ниво на опасност за турските военни стана уж нарушаването на въздушното пространство на страната от руския Су-34. За това на 30 януари съобщи МВнР на Турция, отбелязвайки, че «преди нарушението турските радиолокационни станции нееднократно на руски език и на английски са предупреждавали руските пилоти».

 

Изявленията на Анкара за някакво уж нарушаване на турското въздушно пространство от страна на руските военни самолети бяха потвърдени от Пентагона. САЩ призоваха Турция и Русия да проведат диалог по възникналите проблеми и да не допускат ескалация на напрежението.

 

Министерството на отбраната на Русия отрича обвиненията. Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков нарече тези изказвания голословна пропаганда, заявявайки, че турските радари не са способни да засекат държавната принадлежност на прелитащия над територията им самолет, както и да предупредят пилота за нарушаване на няколко езика.

 

Коментирайки турските изявления, първият зам.председател на международния комитет на Държавната дума Леонид Калашников предположи, че явно Ердоган търси всячески повод за среща с Владимир Путин и затова се опитва да използва каквито и да са методи. В това число и измислени такива, от рода на нарушаване на въздушното пространство от самолетите на ВКС на Русия.

 

«Eрдоган по никакъв начин няма да постигне целта си да се срещне с Путин, но се опитва да намери каквито и да са поводи за това. Но това, което заявяват турците днес, вече за никого не означава истина. А да се предупреждава, че има намерение да поговори с Путин, е доста наивно намерение и очакване след убийството на руските граждани, които след това бяха доубити на земята», — каза Калашников пред журналисти.

 

Припомняме, че отношенията между Русия и Турция се изостриха след инцидента с руския самолет Су-24, свален от турските ВВС на 24 ноември на територията на Сирия. Русия обвини Анкара в помощ за терористите от ИД, въведе към Турция икономически санкции, отмени безвизовия режим и прекрати чартърните полети.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;