Дамаск Сирия alНа 31 януари в Дамаск прогърмяха няколко взрива, отговорност за тях взе Ислямска държава. Заминиран автомобил се взриви до автобусна спирка, няколко минути след това се самовзривиха двама терористи-смъртници, които задействаха поясите си шахид. В резултат на тройния терористичен акт загинаха над 60 човека, а над 100 бяха ранени. Политическият наблюдател Аля Ибрахим счита, че така Ислямска държава отмъщава за поражението, което й нанася сирийската армия.

 

«Аз бях в предградието на Дамаск Ас-Сеийд Зейнаб и огледах мястото на терористичния акт. Тежко е да видиш такива разрушения, оставени след взривовете. По-рано Ас-Сейид Зейнаб беше относително безопасно предградие след като през 2013 година сирийската армия и нейните съюзници я отвоюваха от терористите заедно с други околности на Дамаск», — разказва Ибрахим.

 

Според него, по такъв начин Ислямска държава, която пое отговорността за терористичния акт, отмъщава за отстъплението, след като сирийската армия взе връх над метежниците благодарение подкрепата на руските ВКС.

 

«Според мен, ИД се стреми да си го върне за неотдавнашното поражение в провинция Хомс в центъра на Сирия и главно в провинция Алепо в северната част на страната»,  — счита политическият наблюдател.

 

Припомняме, че в неделя в Дамаск прогърмяха три взрива. Техни жертви станаха 50 човека, а най-малко 110 бяха ранени.

Официална Сирия счита, че тези терористични актове са опит да се провалят преговорите за страната в Женева.

 

«Терористичните актове в квартал Сеид Зейнаб са опит на терористичните групировки, подкрепени от Турция, Саудитска Арабия и Катар да провалят всички усилия за началото на преговорите за Сирия», — се казва в съобщението от Министерството на външните работи на страната.


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;