ФЛинт САЩ 7Американците от град Флинт почти две години пият вода, която, както стана ясно, е опасна за здравето им. Според думите на местния лекар-педиатър, децата имат повишено съдържание на олово в кръвта, което довежда до невротоксични нарушения и нанася вреда на нервната система. Според данни, властта е знаела, че водата в града е отровена, но не е взела никакви мерки.

 

Отровната вода вече две години тече от чешмите на американския град Флинт. Местните власти убеждавали хората в нейната чистота, дори когато им показвали жълтия цвят на водата.

 

«Постоянно твърдят, че всичко е наред», — разказва за RT жителка на града.

 

«Не се вслушаха в мнението ни. Не им пука за нас», — недоволства жителка на Флинт.

 

Едва след като педиатърът Мона Хана-Атиш заяви пред медиите, че децата в града имат над нормата олово в кръвта, щатът възобнови водоснабдяването от Детройт. Но в речната вода оловото беше толкова, че то и до днес не може да се отмие от тръбите. Педиатърът разказа пред RT по телефона, че във Флинт може би вече са отровени хиляди деца.

 

«Това не се лекува. Щом оловото попадне в организма, последствията са неизбежни, то довежда до невротоксични нарушения и нанася среда на нервната система. Забавят се процесите на мисленето, наблюдава се намаляване на интелекта сред децата. Променя се поведението на децата: те стават невнимателни, хиперактивни и агресивни. Оловото в кръвта може дори да е причината за ръста на престъпност»,  — поясни Мона Хана-Атиш.

 

Местните власти решили да икономисат средства, а пострадали най-уязвимите слоеве от населението. Флинт е беден град. Доходите тук не са високи, 40 % от жителите са под прага на бедността. В града навсякъде има изоставени домове. И към всичкото това — и отровна вода. Лекарите твърдят, че това може да доведе до необратими последствия за здравето на децата.

 

«Пробвах вода от чешма за пиене на улицата, имаше много странен вкус», — разказва момиче, живеещо в град Флинт.

 

Губернаторът на Мичигън поднесе извиненията си на жителите на града. Според данни, властта е знаела за това, че водата е отровена, но в продължение на няколко месеца е бездейтвала. Следствието ще изясни кой е виновен за ситуацията.

 

Градът се нуждае и от пълна смяна на водопроводната система. Но на този етап никой не изявява готовност да финансира това.

 

«Виждате ли там бутилката с вода. Вземаме я от пожарната. Плащаме за нея, излиза ни някъде около 110 долара на месец», — разказва местен жител.

 

Стотици долари на месец и здравето на хората — ето това е цената, която местните жители са принудени да плащат за олово във водата си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;