Иран Зариф 78Иран съумя да запази отношенията си с Русия и Китай по време на санкциите, дори ги стабилизира, цитира агенция IRNA думите на министъра на външните работи на страната Мохамад Джавад Зариф.

 

На 16 януари Иран се избави от болшинството санкции, които бяха наложени на страната — в този ден МАГАТЕ представи доклад, който потвърди готовността на страната да реализира създадената за нея чрез дълги преговори програма за значително намаляване на ядрения й потенциал. По-късно ЕС и САЩ потвърдиха свалянето на икономическите и финансовите санкции от Иран, свързани с  неговата ядрена програма. В момента Русия и Иран обсъждат възможността за разширяване на сътрудничеството в различни проекти, в това число енергийни.

 

«През цялото време стабилизирахме отношенията си с Русия и Китай», — заяви  Зариф, отбелязвайки, че Иран «няма да забрави държавите, които подкрепиха ИРИ по време на санкциите».

 

Зариф подчерта, че страната е готова да установи отношения и със Запада в името на развитието на експорта на Иран.

 

«Ние съобщихме на западните страни, че искаме да бъдем не пазар за техния експорт, а по-скоро партньори, произвеждащи промишлени стоки, ориентирани за експорт», — каза той.

 

Около 10 дена след свалянето на санкциите президентът на Иран Хасан Роухани започна първото си за 17 години европейско турне, по време на което посети Рим, Париж и Ватикана. Съпровождаха го шест министри, а също около 120 крупни предприемачи и ръководители на държавни компании. Визитата завърши с подписването на редица значими за Иран, Франция и Италия сделки, общата сума на които се оценява приблизително на 32 милиарда евро.

Тагове: ; ; ; ; ;