Сирия Латакия103-та гвардейска бригада на Сирийската арабска армия стабилно се придвижва към Туркменските планини в северната част на провинция Алепо, освобождавайки за кратък период от време, от момента на ключовата победа около стратегическото населено място Ар-Рабия, редица селища и височини.

 

В събота сутринта 103-та бригада, заедно с частите от бригада «Ястребите на пустинята», Силите на националната отбрана, Сирийската социална националистическа партия и Сирийската съпротива, след ожесточени боеве с ислямистките групировки «Джабхат ан-Нусра» и «Свободната сирийска армия» завладяха селището Нувара в Туркменските планини.

 

Селището е разположено южно от граничния преход на провинция Латакия с Турция, на изток от населеното място Атира и склоновете на планината Завия.

 

След освобождението на Ар-Рабия в събота и неделя миналата седмица сирийската армия фокусира вниманието си върху фронта в Кюрдските планини, където военните имат намерение да освободят стратегическото населено място Кинсиб.

 

Ако в близките дни войниците от сирийската армия успеят да освободят Кинсиб, те ще могат да прочистят все още намиращите се под контрола на ислямистите Кюрдски и Туркменски планини.

Но нещо още по-важно, настъпвайки в Туркменските планини, сирийските военни ще отрежат терористите в Латакия от постоянното им снабдяване от Турция.

Лейс Фадел

Тагове: ; ; ; ; ; ;