Турция _nСпоред агенция Reuters, кюрдските отряди на народната самоотбрана YPG, подкрепени от САЩ и сирийските демократични сили SDF не са удовлетворени от последните си военни постижения около Тишрин и подготвят настъпление срещу ИД, която е завзела градовете Джераблус и Мендейдж в северната част на провинция Алепо.

 

Джераблус е неголям град, намиращ се на брега на река Ефрат, разположен е точно до турската граница. Ако той се завземе от кюрдите, те ще получат възможност да ремонтират разрушения мост, да възстановят връзките си с турските райони, които са населени с кюрди, а вкарва Анкара в пълна истерия.

 

Град Мендейдж също се намира в северната част на провинция Алепо. Но градът отдавна вече е цитадела на ИД, затова той по всяка вероятност трудно ще бъде завзет. За това допринася и враждебното към неислямистите население, което се състои главно от сунити.

 

Както гореописаните градове са приоритет на кюрдите, така отрядите на SDF пък имат своя цел — друго населено място в северно Алепо — Аазаз, който е крепост на ислямистите в региона. Те са подкрепени от Анкара. Градът е разположен около турската граница и затова има стратегическо значение.

 

Турция възприема появата на кюрдските отряди около границата си като пряк призив за намеса.

 

Във връзка с това, пише Reuters, е напълно вероятно влизането на турските сухопътни сили в сирийския конфликт и нахлуването на армията на Ердоган в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ;