Наистина ли руснаците вярват, че режимът на Путин е достойна алтернатива на свобода и просперитета, пита известният философ

Ислямска държава и Путин са «заклети врагове, които обаче имат нещо общо помежду си.»

 

Това обяви в свое интервю за Radio Liberty / Radio Free Europe в Тбилиси, по време на посещението си преди дни в Грузия, известният американски мислител Франсис Фукуяма .

 

И президентът на Русия, и радикалните ислямисти, според Фукуяма, се опитват да създадат политическа алтернатива на съвременната либерална демокрация, но и руският президент, и „Ислямска държава“ са обречени на провал.

 

Фукуяма смята, че Русия днес се крепи на «путинизма» и смята съществуващата система за несъстоятелна, «изпразнена от съдържание». Режимът на Путин се основава на икономически модел, който е силно зависим от енергийния сектор, а този модел сега «се разпада», твърди Фукуяма.

 

Според него, Русия демонстрира днес своята «несъстоятелност». Политическите анализатори смятат, че в следващите десет години н,  икономически спад ще дадат отговор и на въпроса: наистина ли руснаците вярват, че режимът на Путин днес е достойна алтернатива на свобода и просперитета, които са характерни за Западна Европа.

Франсис Фукуяма ma

Припомняме, че в книгата си „Краят на историята и последният човек” Франсис Фукуяма развива няколко тези. Първо той застава на позицията, че историята върви еднолинейно, че обществото е способно да върви само напред и то само по една-единствена линия. Изхождайки от първото твърдение Фукуяма твърди, че сме достигнали „краят на историята”, където не можем да постигнем по-висок стадий на развитие.

 

За него либералната демокрация е нивото на развитие, което е най-ярко и силно структурирано и е без външен враг. Фукуяма смята, че либералната демокрация е строй дал на роба власт над самия него, като го превръща в своеобразния „последен човек”, т.е. човекът, който е максимално развит и няма какво повече да получи.

Фукуяма, който твърди, че тя е краят на историята.

Действителността, обаче, опроверга с пълна сила твърденията му от книгата.

Тагове: ; ; ;