Плевелиев 0_nВ продължение на стотици години Европа се сблъска с голяма липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм, всички те създадоха разруха и войни. През XXI век имаме нужда от нови, по-добри идеи. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Corriere della sera“.

 

Плевнелиев призова европейските си колеги да не отстъпват нито крачка назад от визията, която е в основата на ЕС — Европа без вътрешни граници.

 

В интервюто за италианското издание Росен Плевнелиев допълва, че Шенген реализира мечтата на всички европейци да пътуват свободно и без бариери в цяла Европа. Днес времената са изключително трудни, затова е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Не бива да се водиш от страховете си, трябва да знаеш накъде си тръгнал, посочва държавният глава.

 

Той уточни още, че Европейският съюз е създаден не от „националното късогледство“, а за да се запази мира.

 

„Има само един-единствен начин мирът да бъде гарантиран — когато нациите в Европа достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна“, добавя Росен Плевнелиев.

 

Президентът на България посочва, че след влизането си в Европейския съюз страната ни е „стъпила на правилния коловоз“ и регистрира прогрес. Все още не сме богати, пътят, който трябва да извървим все още е пред нас, но икономиката на страната за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума, според мен, не е растеж, а прогрес, заявява държавният глава в интервюто си за италианското издание.

 

Росен Плевнелиев отбелязва, че в региона има нестабилност – като в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението между Русия и Турция, вълни от имигранти.

 

„България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява президентът.

 

На въпроса, как се справя България с бежанския натиск президентът Плевнелиев заявява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на Европейския съюз. От 31 000 души, регистрирани през 2015 г. и с които е проведен разговор-допитване, около 12 000 бягат от войните и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Росен Плевнелиев пред италианското издание.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;