ИДЛиквидиран е един от най-влиятелните джихадисти на Ислямска държава. Съратниците му считат, че е изпратен за изпълнението на специална задача снайперист, който улучва един след друг най-видните лидери на терористичната организация, съобщи британското издание „Експрес”. 

 

Става дума за Нийл Пракаш, избягал в Сирия през 2013 година. Първоначално той се смята за мъртъв, дори в тайно съобщение на Ислямска държава е обявен за мъченик.

 

Нийл Пракаш пристига от Австралия, там приема исляма, по-късно се издига в редиците на организацията и се превръща в един от най-добрите вербовчици.

Терористът е популярен под името Абу Хале дал-Камбоди и е съпричастен към голям брой заплахи от терористични нападения, включително атаката над Мелбърн.

 

Полицията в Австралия не може с категоричност да потвърдят дали той е жив или мъртъв, но вече е констатирано, че ислямистът не е активен в интернет.

Правоохранителите считат, че терористът е вербувал за Ислямска държава чрез социалните мрежи млади и лабили хора.

Участието му в пропагандно видео, в което убеждава своите „братя австралийци” да въстанат срещу държавата си, също е фиксирано от правоохранителните органи на Австралия.

Нараства броят на лидерите на терористичната групировката, които са ликвидирани.

Джихадистите са парализирани от стрелбите на снайперисти, голяма част до момента от лидерите им са застреляни от далечно разстояние, твърдят източници, близки до военните действия в Сирия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;