Дейвид Камерън 9032Британското правителство настоява за жестоки условия във вече  разработваната в ЕС програма, ограничаваща достъпа на вътрешноевропейските трудови мигнати към социалните помощи, съобщи за британските медии високопоставен представител на министерския съвет на страната.

 

Камерън настоява за промяна на условията за членството на страната в ЕС и изисква Великобритания да има правото да изплаща социални помощи на мигрантите от ЕС за първите четири години от пристигането им в страната. Така той иска да занижи броя на мигрантите, ползващи се от благата на британската социална система. ЕС не е съгласен на подобен вариант, но отговори с предложение за по-меки мерки към мигрантите. ЕС разработва система, която позволява на Великобритания и всяка друга държава от ЕС да ограничи достъпа до социални блага на мигрантите от други държави извън ЕС, ако се докаже, че това е прекалено натоварване за социалната система.

 

ЕС е съгласен с това, че системата може да се реализира за три месеца след като Британия заяви за необходимостта от нея, — цитира думите на източника си ВВС.

 

Камерън е заявил на Доналд Туск, че иска старта на новото предложение веднага след референдума за членството на Великобритания в ЕС, при това системата да бъде въведена безсрочно.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;