Су-35В продължение на десетилетия западните генерали гледаха «снизходително» върху руското въоръжение и смятаха стратегията на руснаците за «остаряла», авиационните бомби и ракети за «неинтелигентни», а военно-морския флот за «ръждясал», пише Independent.

 

«Но това, което те видяха в Сирия, беше за тях шок».

 

Изтребителите и бомбардировачите на ВКС на Русия правят повече бойни полети на ден, отколкото западната коалиция начело със САЩ за месец, констатира изданието. Системите за противовъздушна отбрана, която Москва «разположи в Сирия и в източна Украйна, ще са сериозна заплаха за Запада в случай на авиоудари по Асад и украинските сепаратисти».

 

Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес нарече «впечатляващи» постиженията на руснаците «в Сирия и Украйна в областта на радиоелектронната борба,в която на тях обикновено им приписваха изоставане», отбелязва изданието.

 

Генерал Фрак Хоренц, командващ ВВС на СЩА в Европа и Африка, на свой ред, даде информация за това, че Русия засилва противовъздушната си отбрана в Крим и Калининград. Според него, това «крайно усложнява» безопасния достъп на авиацията на НАТО в отделни райони на въздушното пространство в Европа, в частност в Полша.

 

«Върху руснаците наблюдават с тревога не само страните-членки на НАТО, — подчертава изданието. — Израел също е загрижен от нарасналото военно присъствие на Русия в Сирия до северната му граница и се пита как ли ще свърши всичко това. Израел се опасява, че вече намиращото се руско високотехнологично въоръжение в Близкия Изток, в края на краищата ще се окаже в ръцете на редица арабски страни или Иран. С всичко това Израел ще се лиши от своето главно преимущество над съседите си — превъзходството във въздуха».

 

Именно военната мощ прави възможен «стратегическия триумф» на президента на Русия Владимир Путин, счита изданието.

 

«Със своята интервенция в Сирия той промени правилата на играта, а случващото се там в значителна степен зависи от него».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;