Турция eСАЩ и Турция отдавна се договориха за по-добро координиране на действията си в борбата с терористите от ИД. Но границата между Турция и Сирия както и преди в голямата си част е открита. Вашингтон предлага тя да се укрепи с помощта на техника, се казва в статията.

 

В края на февруари Турция ще бъде посетена от министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън, който ще предложи на местните власти използването на американски технологии за гарантиране сигурността на границата, в това число за самолети-разузнавачи, оборудване, определящо типа взривни устройства и самоделните такива. Планира се страните да обсъдят «засилване ролята на въздушната база в Диарбекир за борба срещу пунктове на ИД в Сирия»,  пише изданието.

 

В момента на границата със Сирия патрулират 25 хиляди турски военни. Местните власти решиха да издигнат бетонни стени, за да предотвратят навлизането на терористи на турска територия. От юли миналата година в резултат на терористични актове на ИД в Турция са загинали над 140 човека, припомня изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;