С-400 0Членът на експертния съвет на Военно-промишления комплекс на Русия Виктор Мураховски съобщи за ръста на търсенето на зенитно-ракетната система С-400 извън граница.

 

«В момента това е сериен продукт, който се ползва с огромно търсене и от чуждестранните купувачи. Той вече доказа себе си по време на изпитанията, по време на стратегическите и оперативно-стратегическите учения. Опашката от купувачи за него вече е голяма. Първи са Китай, следва Индия…Има и други купувачи, например Алжир», — уточни експертът.

 

Той отбеляза, че ръстът на популярност на ракетните комплекси е свързан с тяхната употреба в Сирия.

 

«Доставката, прехвърлянето в Сирия във връзка със събитията там доведе до създаването на зона без полети за каквито и да са чуждестранни военни летателни апарати. Никой в момента не иска да прелита над тази зона», — каза Мураховский.

 

В края на декември 2015 година главнокомандващият ВКС на Русия Виктор Бондарев заяви в ефира за значителната роля на С-400 в сирийския конфликт. Генерал-полковникът отбеляза, че след прехвърлянето в арабската република на ЗРК обстановката в региона е станала по-контролируема.

 

С-400 е руска зенитно-ракетна система от ново поколение. Предназначена е за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение. С-400 са на въоръжение в руската армия от 28 април 2007 година с постановление на правителството на Русия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;