Не на НАТО 78_oСтремежът на Русия да «промени границите» подтикна страните от НАТО да престанат да съкращават разходите за отбрана, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Както пише журналистът от Wall Street Journal Джулиан Барнс, в доклада на НАТО, публикуван в четвъртък, се твърди, че военните разходи на европейските въоръжени сили са започнали да се увеличават.

 

Според Столтенберг, тази година алиансът ще увеличи броя на военните учения във връзка с «военните операция на Русия близо до границите на НАТО».

 

«Виждаме на изток агресивна Русия, която демонстрира стремеж да промени границите на Европа», — подчерта Столтенберг.

 
Генералният секретар на НАТО добави, че САЩ са се обърнали към НАТО с молба да им предоставят самолети, оборудвани със система за радиолокация AWACS. Миналата година намаляването на разходите беше само 0.4 %. Независимо от съкращението на разходите, САЩ както и преди надминават всичко страни от НАТО взети заедно по военни вложения.

 

«В САЩ имаше някакво намаляване на военните разходи, но те както и преди са над 3 % от БВП», — отбеляза Столтенберг.

 

Независимо от повишаване на военните разходи, НАТО е изправено пред сериозни проблеми. Например, алиансът е предприел само някакви незначителни стъпки по отношение координацията на разходите между различните страни, пише авторът на материала.

 

Според Столтенберг, алиансът изпитва сериозен дефицит, който трябва да се преодолее чрез допълнителни вложения, в частност за самолети-разузнавачи, бронемашини и др. техника. В голяма степен по отношение на дефицита Европа е в пълна зависимост от САЩ.

 

Според доклада на НАТО, през 2015 година разходите на САЩ за алианса са над 2 пъти по-големи от разходите на всички европейски съюзници взети заедно. Но, според аналитиците, «голяма част от тези средства отиват не за Европа».

 

В продължение на много години САЩ призоваваха НАТО да отделят повече средства за военни разходи, но този призив не намери отклик сред европейците. Според плановете на САЩ, страните-членки на НАТО трябва да влагат в отбрана минимум 2 % от своя БВП, но това се изпълнява само от Великобритания, Полша, Естония и Гърция.

 

 

Като цяло членовете на НАТО са отделили през 2015 година за отбрана 1.43 % от своя БВП. САЩ — 3.62 %, — резюмира авторът.

 

Тагове: ; ; ; ; ;